Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ЕВРО 2024 - Кой ще достигне до финала?

Спорт

ЕВРО 2024 - Кой ще достигне до финала?

ЕВРО 2024 - Кой ще достигне до финала? - Tribune.bg

Европейското първенство по футбол в Германия наближава своята развръзка. През тази седмица ще се изиграят двата полуфинални сблъсъка от надпреварата, а на 14 юли (неделя) всички фенове ще могат да се насладят и на големия финал на “Олимпиащадион” в столицата Берлин.

И през тази година континенталният шампионат предложи силни емоции за публиката, а някои от големите фаворити изпълниха своята програма “минимум” - да достигнат Топ 4 на турнира. Други, като домакина Германия, не успяха да го сторят и приключиха участието си в Евро 2024 с разочарование.

Но кои са отборите, които ще си оспорват място на финала в Берлин идната неделя?

Испания и Франция в бляскав двубой на “Алианц Арена” в Мюнхен

Испания е един от отборите, впечатляващи със своя футбол на Европейското първенство. Селекционерът Луис де ла Фуенте донесе нещо ново в играта на “Ла Роха” - повече бързина и директност, което от своя страна се хареса на феновете. Испанците разчитат на младите си крила Ламин Ямал и Нико Уилямс, които на моменти са неудържими за противниковите крайни защитници. 

Срещу селекцията на де ла Фуенте се изправя финалистът на последното Световно първенство - Франция. Все по-усилено обаче се говори, че този отбор на “петлите” е бледо копие на онзи, спечелил световната титла през 2018 г. или достигнал финала на Мондиал през 2022 г. Достатъчно е да бъде споменато, че французите са вкарали общо три попадения в редовното време на мачовете си дотук, като едно от тях е дузпа, две са автоголове на съперника и нито едно не е от игра.

Със сигурност треньорът Дидие Дешан отново ще потърси начин да подобри представянето на своя отбор. На 1/4-финала срещу Португалия, спечелен след изпълнение на дузпи, той включи Усман Дембеле от пейката. Крилото на Пари Сен Жермен (ПСЖ) обаче се представи отлично, поради което най-вероятно ще бъде сред титулярите срещу Испания.  

В състава на Испания също ще има промени, но наложителни. Педри бе контузен още в самото начало на 1/4-финала с Германия, докато Робин Льо Норман и Дани Карвахал са наказани за срещата. Очаква се Начо да заеме мястото на Льо Норман, докато Дани Карвахал да бъде заместен от ветерана Хесус Навас. Направилият страхотен мач срещу Германия Дани Олмо ще заеме позицията на Педри на терена.

Водещият български букмейкърски сайт, познат от партньорството си с най-великия български футболист Христо Стоичков, определя иберийците като изразен фаворит срещу френската селекция.

Англия търси втори пореден финал, но трябва да преодолее Нидерландия

Три години след загубения финал на “Уембли” срещу Италия, Англия отново е изключително близо до финала на Европейското първенство. Пред островитяните остава единствено да преодолеят съпротивата на Нидерландия на 1/2-финалите, за да достигнат големия мач в Берлин.  

“Трите лъва” имат вероятно най-впечатляващия отбор като единици на това европейско първенство, но представянето им е далеч от внушително. Англия имаше нужда от продължения, за да отстрани Словения и Швейцария, а играта на отбора със сигурност не е това, което феновете очакваха от селекцията на Гарет Саутгейт. Самият мениджър не спира да търси решение на проблема, като пример за това е променената схема на игра срещу Швейцария - от 4-2-3-1 на 3-4-3. Дори тогава обаче Англия имаше нужда от дузпи, за да стигне полуфинала.

Нидерландия сътвори обрат в 1/4-финала с Турция, след като изоставаше с един гол на почивката, но гол на Стефан де Фрай и автогол на Мерт Мюлдюр класираха тима от Ниската земя на 1/2-финал. 

Проблемите за Нидерландия остават в защита. Срещу Турция отборът допусна множество ситуации за гол за съперника, особено в заключителните минути, като само късметът позволи на Нидерландия да избегне продължения и евентуални дузпи.  

Сайтът, който спонсорира футболния гранд ЦСКА, очаквано определя англичаните за фаворит срещу европейския шампион от 1988 г.

Заключение

Повечето очаквания на Евро 2024 е да видим финал между Испания и Англия, но в тази фаза на турнира всеки един мач е непредвидим. Тук не бива да се подценява опитът на френския отбор и индивидуалните проблясъци на нидерландски играчи като Мемфис Депай и Коди Гакпо. Едно е сигурно - ще бъде една истински интересна седмица в Германия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Евро 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети